Background Image

Izložba “Stećci – svjetska baština”

U JABLANICI OTVORENA IZLOŽBA „STEĆCI – SVJETSKA BAŠTINA“

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i u saradnji s Općinom Jablanica i Javnom ustanovom Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“, u ponedjeljak, 24.09.2018. godine, je u prostorijama JU Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ otvorena izložba “Stećci-svjetska baština”.

Povod izložbe u Jablanici je taj što općina Jablanica raspolaže bogatom kulturnom baštinom, odnosno što se na području općine Jablanica nalaze četiri (4) nekropole sa stećcima koje su proglašene nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine, dok se nekropola sa stećcima Dugo Polje na Risovcu od 2016. godine nalazi na UNESCO listi svjetske baštine.
Prisutnima se na današnjem otvaranju obratila direktorica JU Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ Jablanica i site menager Azra Đelmo koja se u svom obraćanju osvrnula na sami značaj izložbe, te neophodnosti podizanja svijesti građana o važnosti stećaka. U ime Ministarstva civilnih poslova BiH prisutne je pozdravila Šejma Adilović Malanović, koje je istakla kako je izložbe u Jablanici do sada najposjećenija izložba u svim općinama u kojima je ista organizovana, te se zahvalila Općini Jablanica na nesebičnoj podršci u organizaciji ove izložbe.

Ispred Općine Jablanica kao jednog od organizatora ove izložbe, prisutne je pozdravio Općinski načelnik Salem Dedić, koji je istakao neke od aktivnosti koje Općina Jablanica provodi na zaštiti kulturne baštine, o kontinuiranoj brizi koju Općina vodi kad je u pitanju nekropola Dugo Polje, postavljanju turističke signalizacije, te važnosti ove izložbe za promociju Općine Jablanica, a istovremeno i podizanju svijesti o važnosti očuvanja kulturne baštine. Na kraju svog obraćanja, načelnik je izložbu proglasio otvorenom.
Postavku čine fotografije uz osnovne podatke o nekropolama stećaka upisanim na Listu svjetske baštine UNESCO-a.
Posjetitelji imaju priliku upoznati fenomen stećaka kroz fotografije i tekstualni opis 27 najznačajnijih nekropola stećaka u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Stećci predstavljaju važan dio kulturnog i historijskog naslijeđa četiri države. U BiH je registrovano između 60.000 i 70.000 stećaka na 3.300 lokacija, oko 4.400 pojedinačnih stećaka u Hrvatskoj, oko 3.500 u Crnoj Gori i još 4.100 u Srbiji.
Izložba će biti otvorena od 24. septembra do 28. septembra 2018. godine.

Izvor: www.jablanica.ba