Background Image

Jablanički dani zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva

OTVOREN 10. JUBILARNI SAJAM „JABLANIČKI DANI ZDRAVE HRANE, LJEKOBILJA I PČELARSTVA“

U organizaciji Saveza poljoprivrednih udruženja općine Jablanica i pod pokroviteljstvom Općine Jablanica, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, te Turističke zajednice HNK, danas je Općinskom načelniku Salemu Dediću pripala čast da otvori 10. jubilarni sajam„Jablanički dani zdrave hrane, ljekobilja i pčelarstva“.

Ovogodišnji sajam pod motom „Zdrava hrana, put do dobrog zdravlja“, otvoren je u holu Sportskog centra Jablanica, i okuplja 37 izlagača iz svih djelova Bosne i Hercegovine, a ono po čemu se razlikuje od prethodnih jeste da će trajati dva dana, od 25.09.2018. godine do 26.09.2018. godine.

Prisutnima se ovom prilikom obratio Općinski načelnik Salem Dedić, koji je u svom obraćanju izrazio zadovoljstvo da ovaj sajam iz godine u godinu poprima sve veće interesovanje kako izlagača, tako i posjetilaca, te se iz godine u godinu vidi ogroman napredak kako kod same organizacije, tako i kod broja proizvođača i dobre i kvalitetne ponude domaćih proizvoda. Općinski načelnik je iskoristio priliku da se zahvali organizatoru sajma Savezu poljoprivrednih udruženja općine Jablanica kojeg čine Udruženje žena „Most“, Udruženje građana „Poljoprivrednik“ i Pčelarsko društvo “Bagram“, kao i pokroviteljima sajam Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, te Turističkoj zajednici HNK. Također, načelnik Dedić je istakao i izuzetno dobru saradnju Općine Jablanica sa stranim nevladinim i vladinim organizacijama, kao što su HELP, GIZ, REDAH i drugi, ali i pomenuo početak projekta organizacije NODAS i njemačke organizacije HELP, koje će na području općine Jablanica i Stolac implementirati projekat vrijedan 235.334,00 EUR, kojim će se podržati žene koje se bave proizvodnjom i preradom hrane.

U programu današnjeg sajma dodjeljene su i zahvalnice Saveza poljoprivrednih udruženja u znak zahvalnosti za podršku u razvoju poljoprivrede, kao i za pomoć u organizovanja današnjeg sajma. Zahvalnica za nesebičnu podršku razvoju poljoprivrede i organizovanju sajma pripala je Općinskom načelniku Salemu Dediću, zahvalnice za pružanje podrške i pomoći u organizovanju ovogodišnjeg sajma dodjeljene su Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK i Turističkoj zajednici HNK. Za unapređenje i razvoj pčelarstva u Jablanici zahvalnicu je primilo Pčelarsko društvo „Bagrem“Jablanica.

U okviru 10. jubilarnog sajma, danas je Savez poljoprivrednih udruženja Jablanica u motelu „Maskumić“, organizovao okrugli sto na temu „Predstavljanje programa projekta razvoja ruralne konkurentnosti za područje klastera K-2 koji obuhvata općinu Jablanica“, dok je za drugi dan sajma u 13,00 sati planirano zvanično proglašenje najuspješnijih izlagača i dodjeljivanje nagrada i priznanja.
Poljoprivreda sve više okupira pažnju proizvođača koji svake godine šire paletu svojih poljoprivrednih proizvoda, ali i kupaca koji su svjesni vrijednosti domaćih proizvoda, te je sajam idealno mjesto gdje se ostvaruju kontakti kako među izlagačima, tako i sa potencijalnim korisnicima i otkupljivačima njihovih proizvoda.

U zabavnom dijelu programa posjetiocima se miksom pjesama predstavilo Udruženje za djecu i omladinu „Galeb“ Jablanica.
Drugoga dana sajma, proglašeni su i najuspješniji izlagači, te dodjeljene nagrade u kategoriji mlijeko i mliječni proizvodi, najbolji ajvar, najbolji džem, liker, najbolja prirodna rakija i med, a nagrada za najuređeniji štand pripala je Sulejmanu Lapo iz Konjica.
U sklopu ponude sajma na štandovima se nalaze proizvodi od voća i povrća, njihove prerađevine, mliječni proizvodi, med i proizvodi na bazi meda, te razne rukotvorine koje posjetioci sajma imaju priliku vidjeti danas, 25.09.2018.godine do 17,00 sati, te sutra 26.09.2018. godine do 16,00 sati, kada slijedi službeno zatvaranje sajma.

Izvor: www.jablanica.ba