Background Image

Franjevački muzej “U kući oca mojega”

Kontakt: fra Milan Lončar, Trg fra Grge Martića 1, Posušje Posušje, Bosnia and Herzegovina
Pozovite nas +387 039 685 295
milan.loncar@tel.net.ba

Franjevački muzej „U kući oca mojega“ je zasigurno jedno neizostavno mjesto za sve one koji dolaze u općinu Posušje ili pak prolaze kroz to mjesto.
Osnovan je 2007. godine na inicijativu posuških fratara, a nalazi se u podrumu župne kuće, koji je prenamijenjen i prilagođen za tu svrhu. Ova inicijativa omogućila je prikladan prostor za čuvanje i proučavanje kulturno-povijesne baštine općine Posušje.
Malo je muzeja na ovim prostorima kojim se poklonila tolika pažnja pri samoj izgradnji, uređenju enterijera, sakupljanju predmeta i mnogim drugim stvarima, što sve posjetitelje ostavlja bez daha.
Svaki eksponat i svaki metar prostora, dizajniran je s tolikom pažnjom, da pruža osjećaj ambijentalnog savršenstva do posljednjeg detalja, a sama rasvijeta daje prostoru jedan svjetski izgled.

Naravno, za sve to dobrim dijelom zaslužan je i fra Milan Lončar, koji sve turiste srdačno dočeka i oduševi pozitiznim entuzijazmom, radom, i gotoljubljivošću, te ih tom prigodom provede, ne samo kroz postavke muzeja, nego i kroz cijelu povijest ovog kraja, ali i šire, pa Vam se nakon posjete ovom prekrasnom mjestu čini kao da ste pročitali enciklopediju i saznali nešto što mnogi drugi ne znaju.

U blizini muzeja nalezi se i prostor sa stećcima, koji su preneseni na taj lokalitet kako bi se sačuvali od propadanja i koji svakako upotpunjuju ponudu muzeja.
Odmah uz smještena je i knjižnica, koja sadrži stručnu literaturu prvenstveno namijenjenu sadašnjim i budućim studentima arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti i drugim srodnim znanostima kao i cjelokupnoj stručnoj javnosti.
Zahvaljujući vrijednim donacijama knjiga Zemaljskog muzeja u Sarajevu kao i Arheološkom muzeju u Zagrebu, udareni su temelji i počeci muzejske knjižnice u Posušju.

Kontakt: fra Milan Lončar, Trg fra Grge Martića 1, Posušje, tel: +387 039 685 295; mail: milan.loncar@tel.net.ba

Posušje, Bosnia and Herzegovina

Get Directions