Background Image

Franjevački samostan

Franjevački samostan u Rami, na Šćitu su podigli franjevci još u 15. stoljeću. Prozor-Rama, Bosnia and Herzegovina
Pozovite nas +387 36 780 678
samostan@rama.co.ba
Franjevački samostan i Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Šćitu i Etnografski muzej

Franjevački samostan u Rami, na Šćitu su podigli franjevci još u 15. stoljeću, prije dolaska Turaka te je jedan od 13 samostana koji su spomenuti 1514. godine u popisu Bosanske provincije.
Samostan i crkva spaljivani su više puta, ali isto tako i obnavljani. Unutrašnjost crkve krasi velika oltarna slika i dvije postranske, koje su tematski posvećene Gospi.
Za samostansko dvorište s pravom se može reći kako je to „galerija na otvorenom“ jer su svoje mjesto našle skulpture: Ramski križ, Ramska majka, Diva, Posljednja večera, medaljon Ramski mučenici i Spomen ploča s imenima svih stradalih u zadnja dva rata.
Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika, proglasilo je kulturni pejzaž i područje Franjevačkog samostana kao i crkve, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
Pored spomenutog, u okviru Franjevačkog samostana Rama-Šćit, nalaze se Kuća mira i Etnografski muzej.
Muzej je postavljen u starom samostanu, jedinstvena je građevina u Bosni i Hercegovini, jedina takve vrste iz vremena turske vladavine u Bosni i Hercegovini, sagrađena 1857. godine. U njemu je prikazana povijest i predstavljen život stanovnika ramskog kraja. Na dvije etaže postavljeni su izlošci starih zanata, gospodarstva, prijevoznih sredstava, stambene kulture. Treća etaža predstavlja tekstilnu radinost- proces proizvodnje i proizvode u uporabi. Tu je i fratarska samostanska ćelija- soba fra Jeronima Vladića. Četvrta etaža predstavlja floru sa stotinjak najčešćih biljaka s nazivima i osnovnim karakteristikama kao i faunu.
Kontakt: fra Andrija Jozić (gvardijan); Šćit bb; +387 36 780 678; samostan@rama.co.ba,
http://www.rama.co.ba/

Prozor-Rama, Bosnia and Herzegovina

Get Directions