Background Image

Odred izviđača „Jablan“ Jablanica

Odred izviđača „Jablan“ iz Jablanice od svog osnivanja 2014. godine radi na očuvanju, zaštiti i unaprijeđenju životne sredine i okoliša te promociji turističkih potencijala našeg grada. Jablanica, Bosnia and Herzegovina
Pozovite nas 061 371 583
jablan_jablanica@hotmail.com

Odred izviđača „JABLAN“ je samostalna dobrovoljna, nepolitička, nevladina, obrazovna i vaspitna organizacija za mlade ljude, otvorena za sve, bez obzira na porijeklo, rasu, vjeru i nacionalnu pripadnost.

Odred je osnovan 1963. godine pod nazivom Odred izviđača „Pero Bilić“ Jablanica, a na obnoviteljskoj skupštini, održanoj 1995. godine, naziv je promijenjen u Odred izviđača „JABLAN“ Jablanica. Isti se ugasio 1996. godine, da bi na obnoviteljskoj skupštini održanoj 10. 1. 2014. godine ponovo oživio. Oslanja se na tradiciju prethodnika, a također prihvata sva njegova prava i obaveze.

Odred izviđača „Jablan“ iz Jablanice od svog osnivanja 2014. godine radi na očuvanju, zaštiti i unaprijeđenju životne sredine i okoliša te promociji turističkih potencijala našeg grada.
Jedna od prvih aktivnosti odreda bilo je pošumljavanje Čeharskog brda koje je stradalo bespravnom i neplanskom sječom šume gdje smo posadili oko 8000 sadnica bora, kestena i divlje jabuke.
Također u 2015. godini su radili na pošumljavanju obronaka Prenja, markaciji staze i postavljanju info tabli čime smo unaprijedili turistički potencijal ove planine.

Zadnje dvije godine aktivno rade na čišćenju i održavanju trim staze i livade na brdu Križ gdje nastoje poboljšati uslove za izlete i rekreaciju svih građana Jablanice, prvenstveno mladih.
U 2016. i 2017. godini organizovali su izviđačko takmičenje na kojem se okupilo od 150 do 200 izviđača iz cijele BiH i CG gdje su radili na poboljšanju međuljudskih odnosa i turističkoj promociji našeg grada u namjeri da se ovo takmičenje uvrsti u turističku ponudu Jablanice.

Ovim putem, gostima su promovisali turističke potencijale općine Jablanica, prvenstveno prirodne ljepote Prenja, Čvrsnice, Neretve i Jablaničkog jezera kao i kulturno-istorijskih znamenitosti naše opštine.
Dugoročno gledajući, njihove aktivnosti trebale bi imati pozitivan uticaj na lokalnu zajednicu kroz povećanje broja turističkih posjeta.

Kontakt: Odred izviđača “JABLAN”, Jablanica,
Bosanska 2/6 Jablanica;
starješina odeda Branislav Manigoda,
GSM 061 371 583;
jablan_jablanica@hotmail.com

Jablanica, Bosnia and Herzegovina

Get Directions