Background Image

Pećina Hajduka Andrije Šimića

Kontakt: Mario Bonić, Poklečani bb, +387 (0)63 452 117 Tribistovo Lake, Bosnia and Herzegovina

U prekrasnom krajoliku sa pogledom na Tribistovo jezero nalazi se pećina Hajduka Andrije Šimića (1833. – 1905.). Hajduk Andrija rodom iz Gruda koji je od austro-ugarskih vlasti u Splitu 1872. osuđen na doživotnu tamnicu u Koperu, odakle je pušten nakon 30 godina robijanja. Po dolasku u Split priređen mu je veliki doček, a narodu još i danas uživa status junaka i zaštitnika nemoćnih. Legenda kaže da je po njemu i „Hajduk“ dobio ime. Sama špilja je duga 30, široka 20, a visoka od 5 do 8 metara.

Andrijica Šimić rodio se u siromašnoj obitelji u Alagovcu, nedaleko od Gruda, a u djetinjstvu deset je godina radio teške poslove kod age Tikvine u Mostaru. U hajduke se odmetnuo nakon što su mu osmanski poreznici opljačkali oca, a kadija, kojemu se obratio nije htio intervenirati nego je umalo i njega uhitio. Kad je odlučio postati hajduk napadao je osmanske karavane, trgovce i kiridžije najčešće na potezu Imotski-Vrlika.

Kako je pljačkao i po Austro-Ugarskom teritoriju i njihove vlasti su ga željele uhvatiti po svaku cijenu. Osuđen je na doživotnu tamnicu i poslan u Kopar u Istri. Nakon trideset godina teške tamnice na zahtjev hercegovačkog i dalmatinskog naroda, kao i nekih franjevaca pušten je na slobodu godine 1902. Svoje zadnje godine proveo je u franjevačkom samostanu u Mostaru.

Legenda kaže da je i kao starac mogao preskočiti osedlano magare, držeć se rukama za nožne palčeve! I da je zadnje što je na ovom svijetu izgovorio, bilo: “Draga moja braćo, Imoćani, moji su se izbrojali dani. Teško mi je osvetu premostit, al još teže tuđinu oprostit. Al za ljubav Krista raspetoga, svim opraštam od sveg srca svoga.”

Kontakt: Mario Bonić, Poklečani bb, +387 (0)63 452 117, email: hpd.plocno.posusje@gmail.com, web: www.hpd-plocno.com

Tribistovo Lake, Bosnia and Herzegovina

Get Directions