Background Image

Planina Čvrsnica (planinsko jezero Crvenjak)

Kontakt: Tourist info centar Jablanica, ulica Bitka za ranjenike bb Čvrsnica, Bosnia and Herzegovina
Pozovite nas +387 036 757 151
t.zajednicajab@bihnet.ba

Planina Čvrsnica uz planinu Prenj, poznata je kao atraktivna destinacija na području općine Jablanica, za sve avanturiste, planinare, kao i za ljubitelje lova, ali i turnog skijanja.
Na južnim obroncima Čvrsnice nalazi se Park prirode Blidinje, u okviru kojeg se nalazi skijalište sa svim popratnim sadržajima i smještajnim kapacitetima.

Posebnost ove planine, i veoma često turističko odredište jesu čuvena “Hajdučka vrata”.
Pored spomenutog, bogatstvo ove planine čini ledničko jezero Crvenjak, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1970 metara, što ga čini jezerem na najvišoj nadmorskoj visini u Bosni i Hercegovini. Jezero je ovalnog oblika dužine od oko 50 i širine 30 metara sa dubinom od 5 metara. Specifičnost jezera je što u njemu živi endemični vodozemac triton, ali i to što je jedno od rijetkih planinskih jezera u BiH čija je voda pitka. Pristup jezeru omogućava planinarska staza na Čvrsnici, a od planinarskog doma “Vilinac” jezero je udaljeno oko 1 sat hoda.

Planinarske staze Bijele staze Via Dinarica su i na Čvrsnici. ‘Prekrasna tura preko Čvrsnice, najvisočije hercegovačke planine, na kojoj obilazite greben Vilinac, vrh Trinjaču, plato Plasa i spuštate se u grad Jablanicu. https://trail.viadinarica.com/bs/tour/planinarska-staza/via-dinarica-bh-w-05-planina-cvrsnica-i-grad-jablanica/17302945/

Kontakt: Tourist info centar Jablanica, ulica Bitka za ranjenike bb, 036/757-151, t.zajednicajab@bihnet.ba

Čvrsnica, Bosnia and Herzegovina

Get Directions