Background Image

Najbolji okusi Jablanice

U Gradskom parku Jablanica u petak, 14. septembra, održana je prva manifestacija “Najbolji okusi Jablanice” – takmičenje u pripremi tradicionalnih jela sa ruralnih pdručja općine jablanica. Cilj manifestacije je kroz takmičarski duh predstaviti potencijal koji nudi općina Jablanica, a posebno njena ruralna područja, te predstaviti raznovrsnost proizvoda i upotrebe domaćih proizvoda u pripremi tradicionalnih jela. Manifestaciji koja ima ambicije da preraste u tradicionalnu, prisustvavali su predstavnici UNDP-a, Općine Jablanica te privatnog, javnog i nevladinog sektora. Organizatori natjecanja su Udruženje žena MOST Jablanica i Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, a ono je dio projekta “Okusi Jablanice za ruralni razvoj”. Projekt je podržan kroz Regionalni program lokalne demokracije na zapadnom Balkanu – ReLOaD, kojeg financira Europska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), priopćeno je iz LiNK-a.

Prisutnima u gradskom parku i takmičarima obratili su se Općinski načelnik Salem Dedić,zahvalivši se svima koji su učestvavali u realizaciji ovog projekta, Damir Žarak ispred UNDP BiH, koji je pohvalio Općinu Jablanicu za sveukupnu saradnju sa nevladinim sektorom te Ćamila Imamović-UŽ „Most“ Jablanica koja je istakla značaj angažovanja jablaničkih žena u ovoj ali i svim ostalim manifestacijama.
Ema Badžak, vlasnica restorana „MM“ Mostar, predsjednica stručnog tročlanog žirija izvršila je proglašenje i podjelila nagrade takmičarkama . Prvo mjesto osvojio je Tim 1, drugo mjesto Tim 2, a treće mjesto je zauzeo Tim 3. Nakon svečanog proglašenja pobjednika, prisutni građani i gosti imali su priliku da degustiraju izložene jablaničke specijalitete.

Izvor: www.jablanica.ba (službena stranica Općine Jablanica)