Background Image

Obilježena jubilarna 75-godišnjica bitke na Neretvi

U subotu 5. maja 2018. godine, na Spomen kompleksu “Bitka za ranjenike na Neretvi” u Jablanici, pred nekoliko hiljada okupljenih građana i antifašista iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, obilježena je jubilarna 75-godišnjica slavne „Bitke na Neretvi“.
Svečanost obilježavanja započela je manifestacijom „Cvijet za ranjenike“ spuštanjem u Neretvu 75 karanfila, a zatim je u 12,00 sati otpočela ceremonija polaganja vijenaca kod vječne vatre. Vijence su položili: Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR BiH), Općina Jablanica, Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, delegacija Ministarstva za pitanja boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata F BiH, Udruge antifašističkih boraca i antifašista iz Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Republički odbor SUBNOR-a Crne Gore, Odred izviđača “Jablan” Jablanica, Boračka udruženja antifašista i boraca NOR-a iz kantona i općina BiH: Udruženja boraca Novo Sarajevo, Stari grad Sarajevo, Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Zenica, SABNOAR Jablanica, UABNOR Mostar, SUBNOR Zenica, Kakanj, Konjic, Tuzla, Bihać, Cazin, B. Krupa…i delegacije političkih stranaka.

U 12,45 sati na Svečanoj akademiji, prisutnima su se obratili u ime domaćina i organizatora manifestacije pomoćnik Općinskog načelnika Šaćir Buturović, Predsjednik SABNOR-a BIH dr Bakir Nakaš, Milan Dunović Potpredsjednik FBiH, Vujadin Šaranović ispred Subnor-a Crne Gore, Franko Pleško ispred antifašista Slovenije, a u ime delegacije antifašista i boraca NOR-a iz Hrvatske, predsjednik Koordinacije županijskih organizacija antifašista Dalmacije Hrvoje Mimica iz Omiša-pripadnik Druge dalmatinske proleterske udarne brigade, Ministar u KS za boračka pitanja Muharem Fišo, Ćamil Cero direktor JU Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi“ kome je SABNOR Jablanica uručio zahvalnicu za pomoć u edukaciji mladih i dugogodišnju pomoć u organizaciji susreta i saradnju.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su: FA „Neretva“ Jablanica, KUD „Prijatelji“ Jablanica, Škola gitare „Galeb“, Tamara Pavličević, operna pjevačica iz Crne Gore i Miki Trifunov umjetnik iz Sarajeva.

Izvor: www.jablanica.ba (službena stranica Općine Jablanica)