Background Image

Održan trinaesti tradicionalni veslački maraton

XIII Tradicionalni veslački maraton
Jablaničko jezero, Jablanica 28.7.2018.

U sklopu manifestacije „Jablaničko ljeto 2018“, u subotu, 28. jula 2018. godine, pod pokroviteljstvom Općine Jablanica i u organizaciji Omladinskog kluba „Pod istim suncem“, održan je XIII Tradicionalni veslački maraton na Jablaničkom jezeru.
Uz prisustvo brojnih poklonika ove manifestacije i gostiju iz političkog, vjerskog i privrednog života općine Jablanica, na otvaranju ove tradicionalne manifestacije na plaži „Vila“ u Ostrošcu Općinski načelnik Salem Dedić se i ove godine osvrnuo na važnost drvenog čamca za živote ljudi koji žive u selima oko jezera, te na važnost veslačkog maratona za općinu Jablanica i njenu turističku ponudu.

Na stazi dugoj 4.210 metara od plaže „Vila“ Ostrožac do plaže „Peta“ u Donjem Paprasku takmičilo se 17 posada u drvenim tradicionalnim čamcima dužine 3,5 metara i dubine 50 centimetara. Pobjednička posada, Šahinović Smajo i Vođo Ragib, do cilja je stigla za 28 minuta i 57 sekundi. Drugoplasirana posada, Ramo Graho i Nihad Zerem , stigla je 23 sekunde iza pobjednika, dok je trećeplasirana posada, Husrep Fikret i Mevludin Pozder, na cilj stigla za 30 minuta i 23 sekunde.
Na cilju Veslačkog maratona na plaži “Peta” u Donjem Paprasku, u prisustvu brojnih posmatrača, Općinski načelnik je pobjedničkim posadama uručio medalje, plakete i novčane nagrade u iznosu od 500, 300 i 200 konvertibilnih maraka, nakon čega posjetioci mogli uživati u muzičko-zabavnom programu.

Izvor: www.jablanica.ba (službena stranica Općine Jablanica)