Background Image

Priroda ne poznaje otpad

Općina Posušje sudjeluje u ekološkoj kampanji „Priroda ne poznaje otpad“

Danas je na području Parka prirode Blidinje uspješno provedena ekološka kampanja “Priroda ne poznaje otpad“ u organizaciji Općine Posušje. Današnje aktivnosti dio su zajedničkog projekta općina Posušje, Jablanica i Tomislavgrad koji se provodi u suradnji s njemačkom razvojnom agencijom Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). U sklopu današnjih aktivnosti 130 učenika Osnovne škole Ivana Mažuranića Posušje, u pratnji učitelja i ravnatelja, sudjelovali su u prikupljanju otpada na području Masne Luke. Ova kampanja je imala i edukativan karakter tako da su svi učenici upoznati s potrebom zaštite okoliša, pravilnim zbrinjavanjem otpada, kao i pravilima ponašanja za vrijeme boravka u prirodi i planini. U sklopu cijelodnevne radionice organiziran je kviz znanja kako bi se učenike potaklo na interaktivnost pri usvajanju novih vještina i znanja. Po završetku organiziran je ručak za sve sudionike ekološke kampanje.
Zahvaljujemo se našoj policiji i djelatnicima Doma zdravlja koji su tokom cijelog dana brinuli o sigurnosti svih sudionika.

STOP OTPADU!
MALO JE POTREBNO DA NAPRAVIŠ PROMJENU!
PRIRODA NE POZNAJE OTPAD!

Blidinje ima problem sa smećem… i sad je vrijeme da ga počnemo rješavati!

Park prirode Blidinje nije mjesto za smeće, ovdje je priroda kod kuće. Sretni smo što imamo divan pejzaž, mnoge bilje i životinje, jedinstvenu planinsku panoramu na dohvat ruke! Ovo područje nastanjuje endemske vrste kojih nema na drugim mjestima na svijetu. Tisućama godina ljudi su ostavljali trag na ovom području. Međutim, sve je više smeća, od olako odbačene plastične boce ili pakovanja čokolade, opušaka, pa sve do čvrstog otpada koji se odbacuju nakon renoviranja objekta. Sve to kvari i uništava pejzaž. Međutim, ništa nećemo postići ako samo pričamo i žalimo se. Mi koji živimo danas moramo djelovati kako bi zaštitili ovo jedinstveno prirodno i kulturno nasljeđe i odgovorno ga predati genercijama koje dolaze. Stoga, lokalne zajednice Tomislavgrada, Posušja i Jablanice udružile su snage za rješavanje problema smeća u Parku prirode Blidinje. Zajedničko djelovanje započinje sa višemjesečnom ekološkom kampanjom od 4.6.2018. godine kada će Općine Jablanica, Posušje i Tomislavgrad pripremiti i provesti po jedan dan aktivnosti s ciljem sakupljanja otpada i prevencije daljeg zagađivanja.

Aktivnosti će biti edukativnog karaktera, u suradnji sa planinarski, speleološkim i ornitološkim društvima, te svim ostalim udruženjima ljubitelja prirode i zaštitnika ekologije. Organizacijom stručnih konferencija nastojati će se naglasiti značaj zaštite okoliša i brige o otpadu u jednom zaštićenom području, te utjecati na nove pozitivne odluke koje se tiču ove problematike na svim razinama vlasti.
Jeste li znali da će naši potomci pronaći plastičnu bocu i nakon 500 godina, koju smo koristili nekoliko minuta i onda je olako bacili? Znate li da žvakača guma može biti smrtonosna za životinje i nakon 5 godina kada počne da se razgrađuje? Imate li na umu da kada bacite opušak cigarete možete izazvati razorzne šumske požare, kao i da sadrži stotine toksičnih kemikalija za ubijanje životinja, ptica i insekata?

Izvor: www.opcina-posusje.ba