Background Image

Uspon na Maglić – 01.09.2018.

Uz samu granicu sa Crnom Gorom nalazi se Maglić, najviši vrh BiH sa svojih 2386 metara visine. Naš pohod na ovu planinu krenuo je rano subotnje jutro, te nakon višesatne vožnje i usputne kupovine namirnica za dvodnevnu turu, odmah krećemo s usponom, tako da smo nakon oštrog uspona uz sajle, već u rano popodne na vrhu.
Usput obilazimo i obližnji Crnogorski Maglić, koji se nalazi u Crnoj Gori i viši je za koji metar od BiH Maglića. Nakon objeda, slikanja i uživanja u prekrasnim vidicima na planinske krajeve BiH i Crne Gore, spuštamo se u podnožje na plato Lokva Dernečište, gdje postavljamo šatore, te provodimo zabavnu večer u prirodi, uz vatru i roštilj.
Sljedeće jutro nakon razbuđivanja uz pripremanje kave, te pakiranja stvari, autima krećemo do Prijevora ,odakle kreće naša druga tura, odnosno izlet u Crnu Goru na znamenito Trnovačko jezero. Pješačka staza nas vodi kroz poznatu prašumu Perućicu, u dolinu između Maglića i Volujka, odakle se uspinjemo do samog jezera, koje je dio Crnogorskog parka prirode Piva. Trnovačko jezero u obliku srca, skriveno u njedrima planina zaista je prelijepo i čarobno, što možete i vidjeti na slikama s ove sadržajne, prekrasne i nadasve dojmljive dvodnevne ture.

Izvor: www.posusje.net