Background Image

Zagrebački planinari oduševljeni ramskim planinama

Protekli vikend HPD „Rama“ bio je domaćin HPD „Zagreb-Matica“ iz Zagreba. Društvo iz Zagreba svake godine organizira planinarsku školu za svoje članstvo. U sklopu škole neizostavni su i planinarski izleti.

Za završni četverodnevni izlet izabrana je Rama. Pedesetak planinara iz Zagreba krenuli su u jutarnjim satima na Tijelovo prema Rami. Tijekom putovanja posjetili su Jajce, razgledali Plivski vodopad i Franjevački samostan u Jajcu.
U poslijepodnevnim satima stigli su na Šćit gdje su ih dočekali domaćini HPD „Rama“ (predsjednik i tajnik) i gvardijan fra Andrija Jozić. Smješteni su u prostorije Kuće Mira.

Prvi dan po planu planinarske škole bio je uspon na Radušu (Idovac 1956mnm) Nakon doručka, autobusom su krenuli do Zahuma. Pješačenje je započelo od doma Dive Grabovčeve, makadamskim putem skoro do samog vrha. Cijelim putem planinari su uživali u pogledima na Ljubušu, Vran i u daljini na Čvrsnicu. Svakim novim korakom otvarao se sve bolji i ljepši pogled na Ramsko jezero. Iako je vrijeme na početku uspona bilo veoma lijepo, na samom vrhu planinare je dočekala ledena kiša,vjetar i grmljavina, ali to nije poremetilo planove, svi su bili presretni i oduševljeni. U podnožju samog vrha napravljen je zajednička fotografija. Nakon povratka s Idovca uputili su se prema Vidikovcu (Umnoj glavi) gdje ih je dočekao očaravajući pogled na Ramsko jezero. Planinari nisu mogli sakriti oduševljenje viđenim. Po povratku na Šćit navratili su Caffe restoran Mediteran gdje su se osvježili uz hladno pivo.

Drugi dan izleta bio je rezerviran za uspon na Veliki Vran. Nakon doručka, na današnju turu su krenuli od Šćita, preko Tomislavgrada do Blidinja gdje je polazna točka staze prema Velikom Vranu. Staza je dosta strma, ali ugodna i markirana, staza pruža mnogo zanimljivosti poput kraških jama. Nakon tri sata hodanja planinari su se uspeli na Veliki Vran (2074mnm) gdje su uživali u fantastičnom pogledu na tri okolna jezera: Ramsko, Buško i Blidinjsko. Velikom broju planinara ovo je bio prvi uspon iznad 2000 metara. Nakon uspona, slijedilo je osvježenje u hotelu „Hajdučke vrleti“. Po povratku u Ramu posjetili su Blidinjsko jezero, gdje su se čak neki i kupali.
Zadnji dan izleta planinari su uživali u ljepotama Ramskog jezera, na kojem su plovili splavom, kupali se i razgledavali Muzej Franjevačkog samostana i Galeriju
Većina gostiju je bila prvi put u Rami, iako su obišli mnoge planine u Hrvatskoj i Europi bili su oduševljeni prelijepim ramskim krajolikom, jezerom i planinama.
Ovim posjetom započela je suradnja HPD „Rama“ i HPD „Zagreb-Matica“ (najmasovnije i najveće planinarsko društvo u Hrvatskoj) koja će budućnosti rezultirati jačanju zajedničkih aktivnosti, organiziranih planinarskih izleta i susreta.
HPD „Rama“ još jedanput je pokazalo primjer kako biti najveći promotor Rame i ramskih planina.

Izvor: Portal – ramski-vjesnik.ba